naj-plaze

nedjelja, 08.07.2012.

Ko Phi Phi Leh – Tajland

Kraljevina Tajland nekad zvana Siam, nalazi se u jugoistočnoj Aziji. Na jugu se nalazi Tajlandski zaljev koji graniči s Malezijom, na zapadu graniči s Mjanmajem, na sjevero-istoku s Laosom, a na istoku s Kambodžom. Kraljevstvo Tajlanda jedinstveno je među zemljama jugoistočne Azije po razvoju svoje kulture nezavisno od europskog kolonijalnog utjecaja.

Za razliku od susjednih zemalja (Burma-Myanmar, Laos, Kambođa, Malezija), Tajland, ili Sijam kako se zvao do 1939. godine nikada nije bio koloniziran, uprkos činjenici da je u svojoj burnoj povijesti trpio povremene napade Burmanaca i Khmera te da je nakratko bio okupiran od strane Japanaca u II. svjetskom ratu, ali nikada nije bio dovoljno dugo pod stranom vlašću da bi izgubio svoju osobnost

Opstojnost Tajlanda vezana je prije svega na vjeru (budizam) i monarhiju koje su institucionalizirane još od nastanka prvog pravog Thai kraljevstva (Sukhothai razdoblje 13-14. St.). Boje današnje tajlandske zastave koju je 1917. g. inaugurirao kralj Rama VI - crvena, bijela i plava predstavljaju tri temelja tajlandskog društva. Bijela - vjera, crvena- narod i plava – monarhija.
Većinu stanovništva čine etnički Tajlanđani čiji je jezik član tajske jezične skupine (srodan laoškom) i koji su uglavnom budisti. Osim njih, u zemlji živi i velik broj Laošana koncentriranih u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Brojna kineska zajednica ima velik utjecaj u gospodarskom životu zemlje. Na sjeveru žive planinski narodi, među kojima se ističu Hmong i Karen.
Jedan od razloga odmora na Tajlandu je visoka kvaliteta hotela, potpuna ekskluziva koja je puno jeftinija nego u drugim zemljama.
Već početkom 80-ih, imidž je Azije postao takav da se znalo da nigdje na svijetu nema tako dobrih hotela za tako malo novaca. To se nastavilo i danas pa se redovito među deset najboljih hotela svijeta nađe barem osam iz Azije.Osim u Bangkoku, koji je u međuvremenu izrastao umodernu metropolu,turizam se razvio u nekoliko regija u zemlji.

- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2012  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Srpanj 2012 (3)

Opis bloga

Linkovi